Thursday 14 March 2013

Kalau sibuk...

Apa nak buat dengan rumpai laut ni? Mudah saja...sekali harung je boleh tahan untuk sebulan...kelas ekonomi, bonanza big value, haha!

rumpai yang telah direndam direbus sampai hancur sebati...100gm rumpai laut guna 2liter air ye...ngam la tu...masukkan daun pandan jika suka
 
Sejukkan sebentar kemudian boleh dituang dalam mana2 bekas. Satu bekas untuk jus, satu bekas untuk masker, dan satu bekas untuk jeli. Jeli tu khas untuk sebulan sebab sebulan ada 4 minggu, jadi 1 petak untuk 1 minggu...wakaka! save budget betul...perlu teliti mengatur kewangan

Untuk jus pula terpulang pada selera masing2 nak letak perasa apa pun...paling senang masukkan oren sunquick, minum...pastu boleh la simpan dalam peti...anytime boleh bancuh,very flexible...jeli tu pulak boleh dicampur air panas untuk dicairkan semula jika nak dijadikan jus instant macam di atas...haha! Macam kerja orang malas je...Bukan malas...kesuntukan masa dik oii!

Bagi yang pertama kali tengok rumpai laut Sabah ni & masih kabur pandangan lagi...,baik korang jangan peningkan kepala...ikut je cara orang sibuk...


Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment