RESEPI RUMPAI

TAK KIRA MASAKAN APA PUN... ASALKAN SESUAI DENGAN PERSEKITARAN...HAHA! KORANG MASUK JE KOLAGEN NI SEBAGAI MAKANAN TAMBAHAN... SENANGKAN!!!

 

1) LAICIKANG


BAHAN-BAHAN

* rumpai kolagen (cincang)*laici* biji teratai* gula batu @ gula merah* snow fungus* barli* sagu* buah kabung*longan kering* cendol* cincau* getah anggur (kathirah)* buah kembang semangkuk* kismis* nata de coco* kacang tanah* halwa kundur* selasih

CARA-CARA

*didihkan air dan masukkan gula batu/gula perang* sejukkan* masukkan bahan-bahan diatas kedalam bekas (serba sedikit)* boleh dihidang samada suam atau bersama ais

 

2) ACAR CENDAWAN




BAHAN-BAHAN

*rumpai kolagen*cili* bawang merah*bawang besar*lobak merah*cendawan*cuka*gula*garam

 CARA-CARA

*didihkan air dan masukkan sedikit garam*celurkan cendawan*ambil satu senduk air celur cendawan tadi*masukkan bawang merah, bawang besar, cili yang telah dipotong serta lobak merah yang telah disagat*masukkan cendawan yang telah dicarik dan rumpai kolagen yang telah dipotong*masukkan garam & gula secukup rasa* gaul & hidang



3) KERABU MANGGA


BAHAN-BAHAN


rumpai kolagen* mangga muda* udang kering* bawang putih* bawang merah* cili* kacang goreng* bawang goreng* tomato* garam* gula* limau nipis


CARA-CARA


*goreng udang kering tanpa minyak*tumbuk bawang putih & bawang merah bersama udang kering*gaulkan bersama mangga yang disagat*masukkan rumpai kolagen yang telah dipotong bersama hirisan tomato & cili*garam & gula secukup rasa*sedikit perahan limau nipis*gaul sebati & taburkan bawang goreng dan kacang*hidangkan



4) JELI BANCAU


BAHAN-BAHAN


*rumpai kolagen*cincau*agar2 kering*sirap ros*susu pekat manis*sehelai daun pandan*gula batu*air


CARA-CARA


 *didihkan air*masukkan rumpai kolagen & agar2 kering*kacau hingga hancur*masukkan gula batu & pandan* masukkan susu pekat manis & sirap*sejukkan seketika*masukkan kedalam acuan dan letakkan cincau yang telah dipotong kecil*apabila beku bolehlah dikeluarkan dari acuan*hidangkan



5) SUP BELUT


BAHAN-BAHAN


*rumpai kolagen*serai*sup bunjut*ubi kentang*bawang putih*bawang besar*bawang merah*cili*limau nipis*daun saderi*bawang goreng*kacang*belut/ayam dsb*garam


CARA-CARA


*kisar bawang besar,bawang merah,bawang putih,serai*panaskan minyak & tumis*bila kekuningan masukkan sup bunjut*tumiskan hingga garing dan naik bau*masukkan air dan ubi kentang*bila sudah empuk masukkan belut dan garam secukup rasa*hiaskan dengan hirisan cili,daun saderi,rumpai kolagen,kacang & bawang goreng*perahkan sedikit limau nipis*sedia dihidang bersama kuetew atau nasi



6) KERABU SOHOON


BAHAN-BAHAN


rumpai kolagen*sohoon*bawang putih*bawang merah*bawang besar*cili*daun ketumbar @ saderi* lobak merah* dada ayam* gula*garam*kiub pati ayam*limau nipis*bawang goreng*kacang tanah*tomato


CARA-CARA


*rendam sohoon hingga lembut*panaskan air & rendam sekejap, toskan*celurkan isi ayam & masukkan garam*tumbukkan bawang putih, bawang merah serta sedikit garam & gula*masukkan lobak merah yang telah disagat*gaul bersama cili, tomato,bawang besar,rumpai yang telah dipotong serta kiub pati ayam yang disagat*masukkan isi ayam yang di potong kecil-kecil serta perahan limau nipis*garam & gula secukup rasa & taburkan bawang goreng, kacang & daun ketumbar @ saderi*hidangkan


SELAMAT MENCUBA!!